Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

                                                 ΠΕΪΝΙΡΛΙ Ή ΠΕΝΙΡΛΙ

Το πεϊνιρλίπενιρλί) είναι ένα είδος μακρόστενης ανοιχτής πίτας σε σχήμα βάρκας, που στο εσωτερικό της περιέχει κατά βάση κίτρινο τυρί, πάνω στο οποίο, μπορούν να προστεθούν αλλαντικά ή λαχανικά, διαφόρων ειδών.




ΥΛΙΚΑ
300 γρ. αλεύρι, σκληρό
300 γρ. αλεύρι, γ.χ.
9 γρ. ξερή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
140 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 κούπα γάλα, χλιαρό
1/2 κούπας νερό, χλιαρό
1 αυγό, αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Για τη σάλτσα:
3 ντομάτες μέτριες
1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
1 κ.σ. βασιλικό, ξερό ή 10 φύλλα φρέσκο βασιλικό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
Αλάτι
Πιπέρι

Υλικά για τη γέμιση:
Ζαμπόν, σε φέτες
Μπέικον, σε φέτες
Τυρί γκούντα, τριμμένο
Χωριάτικο Λουκάνικο σε φέτες

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη σάλτσα: Πλένουμε τις ντομάτες τις ρίχνουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτα. Μόλις ετοιμαστεί την αδειάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
Για τα πεϊνιρλί: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αδειάζουμε το μείγμα από το μπολ στη ζύμη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά. Ανεβάζουμε την ταχύτητα στο μέτριο και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι σε οβάλ σχήμα. Το μεταφέρουμε σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Βάζουμε επάνω από κάθε ζυμάρι τη σάλτσα και τα υλικά που θέλουμε αφήνοντας 2,5εκ. κενό από τις άκρες. Γυρίζουμε τη ζύμη που περίσσεψε στα πλάγια, πάνω από τη γέμιση ώστε να δημιουργήσουμε μια φωλιά και τσιμπάμε τις άκρες ώστε να κολλήσουν, αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.




Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Αλείφουμε τα πεϊνιρλί με αυγό και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει το ζυμάρι.
Σερβίρουμε ζεστά κατευθείαν από το φούρνο.

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...