Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

 

              Βαρβάρα ή Ασουρές Πολίτικος 






Υλικά :

500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο

3 λίτρα νερό

1 πρέζα αλάτι

350 γρ. ζάχαρη

100 γρ. σταφίδες

100 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα

100 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα (κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσι)

50 γρ. σουσάμι 

50 γρ. αμύγδαλα

3-4 κουτ. σούπας αλεύρι


Για το σερβίρισμα :

100 γρ. καρύδι σπασμένο 

1 ρόδι καθαρισμένο

Κανέλα σκόνη

Εκτέλεση :

Πλένουμε το σιτάρι και το καθαρίζουμε πολύ καλά.Το μουλιάζουμε από το βραδύ σε ένα μεγάλο σκεύος με νερό. 



Την επόμενη ημέρα το στραγγίζουμε το βάζουμε να βράσει με τα 3 λίτρα νερό και το αλάτι. Ελέγχoυμε την φωτιά να είναι σε μεσαία δύναμη. Δοκιμάζουμε το σιτάρι και εφόσον έχει βράσει, προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Η  ζάχαρη έχει λιώσει, προσθέτουμε τις σταφίδες και αφήνουμε να βράσει πάντα στο χαμηλό για άλλα πέντε λεπτά. Στον χρόνο αυτό, ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα  και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε στην άκρη. Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα καυτό τηγανάκι για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας το με την βοήθεια ενός κουταλιού. Ρίχνουμε το μισό καβουρδισμένο σουσάμι στην κατσαρόλα και το υπόλοιπο το φυλάμε σε ένα μπολάκι για το σερβίρισμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και καβουρντίζουμε και τα αμύγδαλα και τα ψιλοκόβουμε και τέλος το αλεύρι για 2-3 λεπτά στο καυτό τηγανάκι. Αδειάζουμε το αλεύρι σε ένα πιάτο προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει χυλός. Ρίχνουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά να δέσει η Βαρβάρα.

Τέλος ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και την αφήνουμε να βράσει για λίγα 5 ακόμα λεπτά. Την μοιράζουμε σε γυάλινα μπολ και την σερβίρουμε με τα σπασμένα καρύδια, σουσάμι, ρόδι και κανέλα.







Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

 

          Μελομακάρονα

Υλικά για περίπου 50 μελομακάρονα




375 γραμμάρια (1 1/2 ποτήρια) ελαιόλαδο
125 γραμμάρια μαγειρικό λίπος ή μαργαρίνη (1/2 ποτήρι)
250 γραμμάρια (1 ποτήρι) ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
170 γραμμάρια (3/4 ποτηριού) χυμό πορτοκάλι
100 γραμμάρια (1/2 ποτήρι) κονιάκ
150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
1,200 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

Για το σιρόπι
750 γραμμάρια (3 ποτήρια) νερό
750 γραμμάρια (3 ποτήρια) ζάχαρη
200 γραμμάρια (1/2 ποτήρι) μέλι
μισό πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βαθιά βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μισό πορτοκάλι και την κανέλα για 5 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το πορτοκάλι, προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το μαγειρικό λίπος ή μαργαρίνη, με τη ζάχαρη, το χυμό, το κονιάκ, το ξύσμα. Σε ένα άλλο σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι για να αφρατέψει και το ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι.
Ρίχνουμε στο μείγμα των υγρών το μπέικιν, τη σόδα, την κανέλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας απαλά, για να μην ξεράσει το μείγμα το λάδι. Προσθέτοντας όλο το αλεύρι θα πρέπει να πάρουμε μία ζύμη μαλακή και υγρή, που όμως πλάθεται εύκολα.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης (βάρους περίπου 35 – 40 γραμμάρια) και τα πλάθουμε σε οβάλ σχήμα. Τα βάζουμε πάνω σε μία σίτα και τα πιέζουμε ελαφρά. Σηκώνουμε το μελομακάρονα, “τυλίγοντας¨ απαλά τη ζύμη σαν ρολό.
Τα βάζουμε ένα – ένα σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 175 βαθμούς, πάνω κάτω θέρμανση για ακριβώς 25- 27 λεπτά.
Τα βγάζουμε όπως είναι καυτά από τον φούρνο και με τη βοήθεια μίας κουτάλας, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε για ακριβώς μισό λεπτό. Τα βγάζουμε γρήγορα και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Το σιρόπιασμα με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει πάντα!
Τα μελώνουμε, πασπαλίζουμε με καρύδι και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.


Tips:
Για να διατηρηθούν πολύ καιρό τα μελομακάρονα χωρίς να στεγνώσουν πρέπει να τα τυλίξτε με μεμβράνη.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

                         ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ



ΥΛΙΚΑ

250 γρμ. βούτυρο φρέσκο
250 γρμ. μαγειρικό λίπος
250 γρμ. άχνη ζάχαρη
200 γρμ. αμύγδαλα ωμά
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια
1 κιλο με 1,200 αλεύρι γ.χ.
ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόψτε τα αμύγδαλα στα 2 η 3 κομμάτια, σε τηγάνι αντικολλητικό προσθέστε 1 κ.σ. από το βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη σε μέτρια φωτιά να λιώσουν και προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε για 5-7 λεπτά.Τα αποσύρουμε απο την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε με μίξερ τα 2 βούτυρα με την άχνη ζάχαρη και την βανίλια ν' αφρατέψουν και ν' ασπρίσουν. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά και αφράτη που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα στη ζύμη. Πλαστέ μισοφέγγαρα η κόψτε με κουπ-πατ αστεράκια η άλλα σχέδια κι αραδιάστε τα σε λαμαρίνα. Ψήστε τους κουραμπιέδες στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου να ροδίσουν ελαφρά. Μ' ενα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίστε άφθονη άχνη και καλύψτε τους εντελώς.

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...