Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

 

Κροκέτες μπακαλιάρου με αρωματικά



Υλικά
500 γρμ.μπακαλιάρο, ξαλµυρισµένο και καθαρισμένο
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
1/2 κούπα άνηθο ψιλοκοµµένο
1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
Για το κουρκούτι :
1/2 φλιτζάνια μπύρα
1/2 φλιτζάνια αλεύρι
1 πρέζα ζάχαρη
1 αυγό

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι : Χτυπάμε το ασπράδι απο το αυγό μαρέγκα με ένα μίξερ. Ανακατεύουμε με την μπύρα το κρόκο του αυγού, την ζάχαρη (ενεργοποιεί την μαγιά της μπύρας και μας δίνει τραγανότητα), το αλεύρι, και το πιπέρι, μέχρι να έχουμε ένα απαλό χυλό και τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα, το αφήνουμε λίγο στην άκρη.
Με τα δάχτυλα μαδάμε τον ξαλµυρισµένο και καθαρισμένο μπακαλιάρο. Τον βάζουμε σε µπολ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο προσθέτουμε το κουρκούτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά, να αναδειχθεί ο χυλός.
Βρέχουμε ένα κουτάλι σε νερό και παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα. Τις ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε για 2΄ από κάθε πλευρά τις κροκέτες, μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν.

 

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΠΥΡΑΣ
ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ





Για 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου
Για το κουρκούτι :
2 φλιτζάνια μπύρα
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 πρέζα ζάχαρη
1 αυγό
Έξτρα αλεύρι για τα ψάρια πριν το κουρκούτι
Πιπέρι λευκό
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά :
3-6 σκελίδες σκόρδο
3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και βρασμένες σε αλατισμένο νερό ή 300 γρμ. ψωμί ψίχα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 φλιτζανάκια του καφέ νερό
Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρου τοποθετούμε τα κομμάτια του ψαριού μέσα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει.
Ετοιμάζουμε το χυλό μπύρας : Χτυπάμε το ασπράδι απο το αυγό μαρέγκα με ένα μίξερ. Ανακατεύουμε με την μπύρα το κρόκο του αυγού, την ζάχαρη (ενεργοποιεί την μαγιά της μπύρας και μας δίνει τραγανότητα), το αλεύρι, και το πιπέρι, μέχρι να έχουμε ένα απαλό χυλό και τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα. Βυθίζουμε το δάχτυλο μας στο χυλό για να δούμε πόσο μένει πάνω στο δάχτυλο (με αυτό το τρόπο βλέπουμε την πυκνότητα που πρέπει να έχει). Αν είναι πολύ σφιχτός, προσθέτουμε λίγο μπύρα ακόμη. Αναμειγνύουμε καλά και αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο, σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη.

Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε τα σκόρδα τρεις φορές, αλλάζοντας το νερό κάθε 5 λεπτά βρασίματος (αν δεν θέλετε την οσμή από το σκόρδο).
Σε ένα μπλεντεράκι, βάζουμε τα σκόρδα, το ελαιόλαδο,το ξύδι, το νερό, αλάτι και πιπέρι, βάζουμε και τις πατάτες ή ψωμί, και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό μείγμα.
Αν είναι πολύ σφιχτό, αραιώνουμε με λίγο νερό ακόμα .

Βουτάμε τα κομμάτια από το ψάρι στο αλεύρι να καλυφθούν καλά, τα τινάζουμε να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μετά τα βουτάμε στο χυλό.
Τα ρίχνουμε αμέσως και προσεκτικά στο καυτό ηλιέλαιο.
Τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (180 C), μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
Δεν βάζουμε πάρα πολλά τη φορά, για να μη βράσουν (πέφτει η θερμοκρασία από το λάδι).

Μόλις τηγανιστούν και πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας, για να στεγνώσουν από το λάδι.
Τα σερβίρουμε ζεστά με σκορδαλιά και φέτες λεμόνι.




Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

 

        Burger Φαλάφελ (Ρεβυθομπιφτέκι)





Υλικά:
2 ½ φλ. ρεβύθια βρασμένα
3-5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 φρ. κρεμμυδάκια τρυφερά ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους
άνηθο
μαϊντανό
δυόσμο
1 κολοκυθάκια τριμμένα
2 καρότα τριμμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό λεμονί
αλάτι, κύμινο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο αλεύρι για πανάρισμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
λεμόνι για το σερβίρισμα
4 Ψωμάκια Burger
Εκτέλεση
Τρίβουμε τo κολοκυθάκι και τα καρότα, σε ένα τηγάνι τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι για 10-12 λεπτά μέχρι να πιούν τα υγρά τους και τα αφήνουμε να παγώσουν λίγο. Στραγγίζουμε καλά τα ρεβίθια και τα βάζουμε στο μούλτι ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με λεπίδες. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο το δυόσμο, το κύμινο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι κατά βούληση. Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και αν χρειαστεί σταματάμε το μούλτι ενδιάμεσα και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε το μείγμα των Φαλάφελ σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ, τα σοτάρισμα κολοκυθάκι και καρότα, το ελαιόλαδο καθώς επίσης και το χυμό από λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε τα burger μας, τα αλευρώνουμε ελαφρά (κολλάνε λίγο εξωτερικά) και τους τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν. Τα σερβίρουμε μέσα στο ψωμάκι με φέτες ντομάτα και πράσινη σαλάτα.

Tips: Ψημένα φαλάφελ στο φούρνο: Τα τηγανητά φαλάφελ είναι λίγο πιο νόστιμα από αυτά που είναι ψημένα στο φούρνο. Και επειδή δεν απαιτούν πολύ ώρα τηγάνισμα, δεν απορροφούν και πολύ λάδι. Προθερμάνετε το φούρνο σας στον αέρα στους 190 βαθμούς. Βάλτε τα burger στο ταψί και αλείψτε τα απαλά με λίγο επιπλέον λάδι. Ψήστε για 25-30 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά στη μέση του ψησίματος. Τα φαλάφελ θα είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα σκούρο καστανό χρώμα.




Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

 

Ταραμοκεφτέδες με Μπύρα 

Μια αγαπημένη και κλασσική λιχουδιά της Σαρακοστής, που τη συναντούμε σε πολλές παραλλαγές, από τόπο σε τόπο



Υλικά:
120 γρμ. ταραμά κόκκινος ή άσπρο
200 γρμ. ψίχα ψωμιού μουσκεμένη
3 μέτρια φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι άνηθο
1/2 φλιτζάνι δυόσμο
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι μπύρα
αλάτι, πιπέρι
ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Αρχικά, ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια μας. Μουσκεύουμε το ψωμί και το στραγγίζουμε.
Σε μια λεκανίτσα τα ανακατεύουμε όλα μαζί και προσθέτουμε και το αλεύρι. Τα ζυμώνουμε ρίχνοντας για βοήθεια λίγο μπύρα κάθε φορά. Είναι σημαντικό γιατί η μπύρα τα δένει με το αλεύρι και τους δίνει πιο αφράτη γεύση. Τα ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει ομοιόμορφη, πλάθουμε τους ταραμοκεφτέδες τους περνάμε από το αλεύρι. Μόλις καεί το λάδι στο τηγάνι βάζουμε τους ταραμοκεφτέδες. Καθώς τηγανίζονται και πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα τους γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να τραβήξει το λάδι και μετά τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Σερβίρονται ζεστοί, σαν ορεκτικό και ταιριάζει με κάθε είδους φαγητό στο τραπέζι. Μερικοί τους προτιμούν με λίγο λεμόνι. Συνοδεύεται από ούζο, τσίπουρο ή κρασί.

Tips:
Ο κόκκινος ταραμάς είναι πιο έντονος στη γεύση και το αποτέλεσμα γίνεται πιο πικάντικο. Για πιο απαλή γεύση είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται τον άσπρο.

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...