Για 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου
Για το κουρκούτι :
2 φλιτζάνια μπύρα
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 πρέζα ζάχαρη
1 αυγό
Έξτρα αλεύρι για τα ψάρια πριν το κουρκούτι
Πιπέρι λευκό
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σκορδαλιά :
3-6 σκελίδες σκόρδο
3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και βρασμένες σε αλατισμένο νερό ή 300 γρμ. ψωμί ψίχα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 φλιτζανάκια του καφέ νερό
Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρου τοποθετούμε τα κομμάτια του ψαριού μέσα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει.
Ετοιμάζουμε το χυλό μπύρας : Χτυπάμε το ασπράδι απο το αυγό μαρέγκα με ένα μίξερ. Ανακατεύουμε με την μπύρα το κρόκο του αυγού, την ζάχαρη (ενεργοποιεί την μαγιά της μπύρας και μας δίνει τραγανότητα), το αλεύρι, και το πιπέρι, μέχρι να έχουμε ένα απαλό χυλό και τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα. Βυθίζουμε το δάχτυλο μας στο χυλό για να δούμε πόσο μένει πάνω στο δάχτυλο (με αυτό το τρόπο βλέπουμε την πυκνότητα που πρέπει να έχει). Αν είναι πολύ σφιχτός, προσθέτουμε λίγο μπύρα ακόμη. Αναμειγνύουμε καλά και αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο, σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη.
Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε τα σκόρδα τρεις φορές, αλλάζοντας το νερό κάθε 5 λεπτά βρασίματος (αν δεν θέλετε την οσμή από το σκόρδο).
Σε ένα μπλεντεράκι, βάζουμε τα σκόρδα, το ελαιόλαδο,το ξύδι, το νερό, αλάτι και πιπέρι, βάζουμε και τις πατάτες ή ψωμί, και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό μείγμα.
Αν είναι πολύ σφιχτό, αραιώνουμε με λίγο νερό ακόμα .
Βουτάμε τα κομμάτια από το ψάρι στο αλεύρι να καλυφθούν καλά, τα τινάζουμε να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μετά τα βουτάμε στο χυλό.
Τα ρίχνουμε αμέσως και προσεκτικά στο καυτό ηλιέλαιο.
Τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (180 C), μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
Δεν βάζουμε πάρα πολλά τη φορά, για να μη βράσουν (πέφτει η θερμοκρασία από το λάδι).
Μόλις τηγανιστούν και πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας, για να στεγνώσουν από το λάδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου