Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

 

              Βαρβάρα ή Ασουρές Πολίτικος 






Υλικά :

500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο

3 λίτρα νερό

1 πρέζα αλάτι

350 γρ. ζάχαρη

100 γρ. σταφίδες

100 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα

100 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα (κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσι)

50 γρ. σουσάμι 

50 γρ. αμύγδαλα

3-4 κουτ. σούπας αλεύρι


Για το σερβίρισμα :

100 γρ. καρύδι σπασμένο 

1 ρόδι καθαρισμένο

Κανέλα σκόνη

Εκτέλεση :

Πλένουμε το σιτάρι και το καθαρίζουμε πολύ καλά.Το μουλιάζουμε από το βραδύ σε ένα μεγάλο σκεύος με νερό. 



Την επόμενη ημέρα το στραγγίζουμε το βάζουμε να βράσει με τα 3 λίτρα νερό και το αλάτι. Ελέγχoυμε την φωτιά να είναι σε μεσαία δύναμη. Δοκιμάζουμε το σιτάρι και εφόσον έχει βράσει, προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Η  ζάχαρη έχει λιώσει, προσθέτουμε τις σταφίδες και αφήνουμε να βράσει πάντα στο χαμηλό για άλλα πέντε λεπτά. Στον χρόνο αυτό, ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα  και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε στην άκρη. Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα καυτό τηγανάκι για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας το με την βοήθεια ενός κουταλιού. Ρίχνουμε το μισό καβουρδισμένο σουσάμι στην κατσαρόλα και το υπόλοιπο το φυλάμε σε ένα μπολάκι για το σερβίρισμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και καβουρντίζουμε και τα αμύγδαλα και τα ψιλοκόβουμε και τέλος το αλεύρι για 2-3 λεπτά στο καυτό τηγανάκι. Αδειάζουμε το αλεύρι σε ένα πιάτο προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει χυλός. Ρίχνουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά να δέσει η Βαρβάρα.

Τέλος ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και την αφήνουμε να βράσει για λίγα 5 ακόμα λεπτά. Την μοιράζουμε σε γυάλινα μπολ και την σερβίρουμε με τα σπασμένα καρύδια, σουσάμι, ρόδι και κανέλα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...