Κατσικάκι στη γάστρα με ρύζι
1 1/2 κιλό κατσικάκι μπούτι ή χεράκι, σε μερίδες
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετά
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/2 φλ. τσ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
2 1/2 φλ. τσ. ρύζι καρολίνα
3/4 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι, το χυμό
1 φλ. τσ. λευκό κρασί
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένουμε και σκουπίζουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε, το τοποθετούμε σε γάστρα. Σε Multi βάζουμε το μισό ελαιόλαδο με το μισό κρασί και την μουστάρδα και τα χτυπάμε, με αυτή την σάλτσα περιχύνουμε το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ρίχνουμε νερό όσο να σκεπάσει το κρέας. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί περίπου 1.30 λεπτά. Σε κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τα σβένουμε με υπόλοιπο κρασί, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ρίχνουμε 2 1/2 φλ. τσ. νερό αλατοπιπερώνουμε και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο και δυόσμο. Όταν είναι έτοιμο το κρέας, το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα αφήνοντας το ζουμί στο σκεύος. Βάζουμε στο σκεύος το ρύζι, το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε το ζουμί αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι. Το ζουμί πρέπει να σκεπάζει το ρύζι. Τοποθετούμε επάνω στο ρύζι τα κομμάτια του κρέατος και το βάζουμε στο φούρνο σκαμπασμένο για 30΄περίπου, μέχρι να πιεί όλο το ζουμί το ρύζι και να ψηθεί. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό για να ψηθεί το ρύζι.
Το συναντάμε και με την ονομασία "ψήμα", το παραδοσιακό πασχαλινό φαγητό της Χαλκιδικής, που πολλοί το μαγειρεύουν όλο το χρόνο.