Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

                     Κατσικάκι στη γάστρα με ρύζι



Υλικά

1 1/2 κιλό κατσικάκι μπούτι ή χεράκι, σε μερίδες
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετά
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/2 φλ. τσ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
2 1/2 φλ. τσ. ρύζι καρολίνα
3/4 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι, το χυμό
1 φλ. τσ. λευκό κρασί
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένουμε και σκουπίζουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε, το τοποθετούμε σε γάστρα. Σε Multi βάζουμε το μισό ελαιόλαδο με το μισό κρασί και την μουστάρδα και τα χτυπάμε, με αυτή την σάλτσα περιχύνουμε το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ρίχνουμε νερό όσο να σκεπάσει το κρέας. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί περίπου 1.30 λεπτά. Σε κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τα σβένουμε με υπόλοιπο κρασί, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ρίχνουμε 2 1/2 φλ. τσ. νερό αλατοπιπερώνουμε και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο και δυόσμο. Όταν είναι έτοιμο το κρέας, το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα αφήνοντας το ζουμί στο σκεύος. Βάζουμε στο σκεύος το ρύζι, το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε το ζουμί αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι. Το ζουμί πρέπει να σκεπάζει το ρύζι. Τοποθετούμε επάνω στο ρύζι τα κομμάτια του κρέατος και το βάζουμε στο φούρνο σκαμπασμένο για 30΄περίπου, μέχρι να πιεί όλο το ζουμί το ρύζι και να ψηθεί. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό για να ψηθεί το ρύζι.
Το συναντάμε και με την ονομασία "ψήμα", το παραδοσιακό πασχαλινό φαγητό της Χαλκιδικής, που πολλοί το μαγειρεύουν όλο το χρόνο.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

                                     Πασχαλινό Τσουρέκι




Υλικά για το προζύμι

500 γρμ. αλεύρι
500 γρμ. χλιαρό νερό
100 γρμ. μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη

Υλικά
1.600 γρμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
ή 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια και 600 γρμ. αλεύρι γ.χ.
500 γρ. γάλα
700 γρ. ζάχαρη
350 γρ. βούτυρο αγελαδινό
6 αυγά χτυπημένα
½ κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουτ. σούπας μαστίχα, κοπανισμένη
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1 αυγό για το άλειμμα
1 κουτ. σούπας σουσάμι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1) Σε ένα μπολ και προσθέτω θρυμματισμένη τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς και προσθέτουμε το αλεύρι και μια πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύω ξανά και αφήνω το μίγμα της μαγιάς σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει για 30 λεπτά.
ΒΗΜΑ 2)Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω το γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ανακατεύω καλά και ζεσταίνω το μίγμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
ΒΗΜΑ 3) Αλέθω σε Multi την μαστίχα με λίγο απο την ζάχαρη. Σε τρίφτη ξύνω την φλούδα από ένα πορτοκάλι.
ΒΗΜΑ 4)Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνω όλο το αλεύρι και κάνω μια λακούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε την μαστίχα, μαχλέπι και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Ρίχνω το μίγμα της μαγιάς .
ΒΗΜΑ 5)Ρίχνω στη λεκάνη και τα αυγά και συνεχίζω το ζύμωμα προσθέτουμε το μίγμα βούτυρο-ζάχαρη-γάλα (να είναι χλιαρό). Ζυμώνω καλά όλα τα υλικά.
ΒΗΜΑ 6)Η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε σφιχτή, ούτε μαλακή. Αν θεωρήσω ότι είναι περισσότερο μαλακή απ’ όσο πρέπει, προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα.
ΒΗΜΑ 7)Όταν τελειώσω με το ζύμωμα, σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει (2 ώρες).
ΒΗΜΑ 8)Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
ΒΗΜΑ 9)Βουτυρώνω τα ταψάκια, πλάθω πλεξίδες.




ΒΗΜΑ 10)Τις αφήνω πάλι για ½ ώρα περίπου.
ΒΗΜΑ 11)Τέλος, τις αλείφω με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζω με το σουσάμι .
ΒΗΜΑ 12)Ψήνω για 45-50 λεπτά έχοντας κατά νου να τις σκεπάσω μόλις πάρει χρώμα για να μη μου αρπάξουν.
Τις βγάζω από το φούρνο και τις αφήνω να κρυώσει τελείως.

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...