Νηστίσιμα Κολοκυθάκια Γεμιστά με Κρέμα Λεμονιού
15 μεσαία κολοκυθάκια
1/2 κούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένες)
1 κούπα ρύζι γλασέ
1 λεμόνι τον χυμό
1 κούπα νερό
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
15 μεσαία φύλλα δυόσμου
3 κούπες ζωμό λαχανικών (νερο με 1/2 κ.γ. ζωμό λαχανικών)
Για την κρέμα λεμονιού
45 γρ. ελαιόλαδο
35 γρ. αλεύρι
ζωμό από τα κολοκυθάκια
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι – πιπέρι
άνηθο (ψιλοκομμένο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα κολοκυθάκια
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το μπροστινό κοτσάνι από τα κολοκυθάκια και ελάχιστο από το πίσω μέρος (απλά για να αφαιρέσουμε το μικρό κοτσανάκι). Με ένα εκπυρινωτή για μήλα αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα από τα κολοκυθάκια.
Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμύδι και το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 2 – 3 λεπτά, προσέχοντας να μη μας πάρουν πολύ χρώμα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη σάρκα από τα κολοκυθάκια και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι, το ξύσμα λεμονιού και το νερό και αφήνουμε για 5 – 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι πάνω.
Τα τοποθετούμε σε μια γάστρα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το ζωμό λαχανικών, ο οποίος θα πρέπει να καλύπτει σχεδόν μέχρι τη μέση τα κολοκυθάκια . Με ένα μαχαιράκι τρυπάμε τη σάρκα από κάθε κολοκυθάκι. Κλείνουμε με το καπάκι την γάστρα, ώστε να μην φεύγει από πουθενά ο ατμός. Ψήνουμε για 50- 60 λεπτά.
Για την κρέμα λεμονιού
Σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνέχεια, ώστε να εννοποιηθούν τα δύο υλικά. Ρίχνουμε το ζωμό απο τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε γρήγορα με έναν αυγοδάρτη, προσέχοντας να μην μας σβολιάσει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε πάντα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίζει να πήζει (αν είναι αρκετά πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό). Μόλις η κρέμα μας είναι έτοιμη, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο άνηθο και γαρνίρουμε τα κολοκυθάκια.