Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

 

             Χυλοπίτες σπιτικές


Υλικά
3 1/2 με 4 κιλά αλεύρι σκληρό κίτρινο 
1 κιλό κατσικίσιο γάλα
1/2 κιλό νερό
15 χωριάτικα αυγά
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι

Διαδικασία.
Σε σκάφη ζυμώματος τοποθετούμε το αλεύρι και το αλάτι. Δημιουργούμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και στη συνέχεια το γάλα και το νερό τμηματικά. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ελαστική αλλά όχι πολύ μαλακή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν και αφήνουμε σκεπασμένη και με πετσέτα να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Κόβουμε τη ζύμη σε μεγαλούτσικα μπαλάκια κι αρχίζει το άνοιγμα των φύλλων. Το πάχος των φύλλων δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό αλλά ούτε και πολύ χοντρό. Απλώνουμε τα φύλλα πάνω σε καθαρά σεντόνια που έχουμε στρώσει σε κρεβάτια. Αφήνουμε απλωμένα, ελέγχοντας για περίπου μισή ώρα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Δεν πρέπει να ξεραθούν πολύ αλλά ούτε να κολλάνε μεταξύ τους.


Μόλις τα φύλλα είναι έτοιμα αρχίζουμε το κόψιμο. Διπλώνουμε τα φύλλα και κόβουμε σε μικρές λωρίδες 


και μετά σε μικρά κομματάκια ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σε κάποια μέρη της πατρίδας μας τις κόβουν σε πολύ μικρά τετράγωνα κομματάκια αλλού πάλι σε μεγάλες στενές λωρίδες.


Απλώνουμε τις χυλοπίτες μας πάλι στα σεντόνια και τις αφήνουμε για 2 έως 4 ημέρες (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) ανακατεύοντας προσεκτικά.


Μαζεύουμε τις χυλοπίτες σε σακουλάκια από ύφασμα ή σε γυάλινα βάζα και αποθηκεύουμε σε δροσερό και ξηρό σημείο.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

 

                 Κουλουράκια βανίλιας


Υλικά

  1. 2 αυγά
  2. 2,5 φλ. ζάχαρη
  3. 1 φλ. γάλα
  4. 1 φλ. βούτυρο
  5. 1 φλ. σπορέλαιο
  6. 1 baking powder
  7. 2 κ.γ. σόδα
  8. 1.300 γρμ. περίπου αλεύρι
  9. 2 βανίλιες
  10. Εκτέλεση

    1. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Σε άλλο σκέυος ανακατέυουμε το λάδι, τη βούτυρο, το γάλα μαζί με την σόδα και το baking.

      Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις μέχρι να γίνει ένα μαλακό μείγμα χωρίς να κολλάει στα χέρια...και πλάθουμε κουλουράκια.

       Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και ξύσμα απο 1 πορτοκάλι ή λεμόνι.


    2. Τα αλείφουμε από πάνω με αυγό και τα ψήνουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...