Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

 

ΡΟΛΑ ΚΑΝΕΛΑΣ




ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1 φλ. φρέσκο γάλα
1/4 φλ. βούτυρο
3 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 φακελάκι 
ξηρή μαγιά
1 αυγό
Για τη γέμιση
2/3 φλ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. κανέλα
1/4 φλ. βούτυρο, μαλακωμένο
Για το γλάσο
1 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλιας
2-3 κ.σ. φρέσκο γάλα 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε την ζύμη. Βάζουμε το γάλα χλιαρό και το βούτυρο λιωμένο σε ένα μπόλ. 
Σε ένα άλλο μπόλ, ανακατεύουμε τα 3 φλ. αλεύρι, τη ζάχαρη. Προσθέτουμε  την μαγιά στο μείγμα γάλα-βούτυρο (να μην είναι καυτό). Ανακατεύουμε με το χέρι για να λιώσει η μαγιά. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε τη ζύμη και να φουσκώσει. 
Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε την γέμιση ανακατεύοντας τη ζάχαρη με την κανέλα. 
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο ορθογώνιο. Αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια με το μαλακωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρη-κανέλλα. Ξεκινώντας από την μεγάλη πλευρά του ορθογωνίου, αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό, βρέχοντας με λίγο νερό τη ζύμη στο τελείωμα προκειμένου να “κολλήσει”. Κόβουμε το ρολό σε ίσες φέτες. Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 25 λεπτά. 


Όσο φουσκώνει η ζύμη, προετοιμάζουμε το γλάσο. Σε ένα μπολ προσθέτουμε την ζάχαρη, την βανίλια και το γάλα, ανακατεύουμε καλά. Εάν το γλάσο είναι αραιό, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ακόμη.  


Όταν τα ρολά φουσκώσουν, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 5 λεπτά πριν τα γαρνίρουμε με το γλάσο.


Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

 

Κοτομπουκιές



ΥΛΙΚΑ
600 γρ. στήθος κοτόπουλου
50 γρ. κορν φλεικς, θρυμματισμένα
50 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
80 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένη
80 γρ. αλεύρι
2 αυγά, χτυπημένα
½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για τη μαρινάδα:
200 γρ. γιαούρτι
3 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.γ. σκόρδο, σκόνη
1 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.γ. μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μαρινάδα: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Για το κοτόπουλο: Σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε σε μπουκίτσες το κοτόπουλο και το ρίχνουμε απευθείας στην μαρινάδα. Μεταφέρουμε το μπολ με την μαρινάδα και το κοτόπουλο στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι με την καπνιστή πάπρικα. Σε ένα δεύτερο τα αυγά και τα χτυπάμε πολύ καλά, ενώ σε ένα τρίτο μπολ τα θρυμματισμένα κορν φλεικς, φρυγανιά με το κεφαλοτύρι.
Κατόπιν, παίρνουμε μία μία τις μπουκίτσες κοτόπουλο από τη μαρινάδα και αφού τις στραγγίσουμε λίγο, τις βουτάμε στο αλεύρι. Έπειτα, τινάζουμε το αλεύρι και τις βουτάμε στο αυγό φροντίζοντας να πιάσει γύρω γύρω. Τέλος, το βουτάμε στα κορν φλεικς, φρυγανιά με το κεφαλοτύρι και τις απλώνουμε σε ένα μικρό ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Μόλις τις απλώσουμε στο ταψί, τα μεταφέρουμε στο ψυγείο για λίγο, μέχρι να σφίξει το πανάρισμα. Τοποθετούμε ενα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο. Αφού ζεσταθεί, τηγανίζουμε τις κοτομπουκιές, έως ότου αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμες, αποσύρουμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε στην άκρη, σε ένα πιάτο όπου έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
Tips:
Αν θες μία πιο υγιεινή εκδοχή, ψήσε τις κοτομπουκιές στον φούρνο πάνω σε μία λαδόκολλα στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά.

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...