Ψωμί χωριάτικο
- Υλικά
- 1/2 κιλού αλεύρι κίτρινο, από σκληρό σιτάρι + 1 - 2 κουτ. σούπας για το πασπάλισμα
- 1/2 κιλού αλεύρι γενικής χρίσεις
- 25 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή
- 700 ml χλιαρό νερό (σε θερμοκρασία περίπου 30° C)
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κoυτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Διαδικασία
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη και μια κούπα από το χλιαρό νερό (θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία 30° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, θα δοκιμάσουμε με το δάχτυλό μας - θα πρέπει να είναι ζεστό, χωρίς να μας καίει). Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, τη διαλύουμε στο χλιαρό νερό και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε και το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με μια ρηχή κουτάλα, ρίχνοντας σταδιακά και το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Το βάζουμε στο ψυγείο και τα ψήνουμε την άλλη μέρα.
Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Xωρίζουμε τη ζύμη σε 2 - 3 μέρη και τα πλάθουμε σε φραντζόλες. Τις βάζουμε σε μακρόστενες ή στρόγγυλες φόρμες ή στη λαμαρίνα του φούρνου, σε απόσταση μεταξύ τους (γιατί θα φουσκώσουν), και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε ελαφρώς 3 - 4 παράλληλες γραμμές σε κάθε φραντζόλα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 20 - 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Βάζουμε τις φόρμες ή την λαμαρίνα στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου και τοποθετούμε στο πάτο του φούρνου ένα μεταλλικό μπολ με νερό (για να μας δημιουργήσει υδρατμούς και να γίνει πιο αφράτο το ψωμί μας) και ψήνουμε για περίπου 45 - 50 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφένια κόρα.
Βγάζουμε το ψωμί πολύ προσεκτικά -με μια πετσέτα για να μην καούμε- και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει, το καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και το διατηρούμε στην ψωμιέρα.