Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

 

Ψωμί χωριάτικο

 
  • Υλικά
  • 1/2 κιλού αλεύρι κίτρινο, από σκληρό σιτάρι + 1 - 2 κουτ. σούπας για το πασπάλισμα
  • 1/2 κιλού αλεύρι γενικής χρίσεις 
  • 25 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή
  • 700 ml χλιαρό νερό (σε θερμοκρασία περίπου 30° C)
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 
  • 1 κoυτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη


  • Διαδικασία

    Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη και μια κούπα από το χλιαρό νερό (θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία 30° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, θα δοκιμάσουμε με το δάχτυλό μας - θα πρέπει να είναι ζεστό, χωρίς να μας καίει). Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, τη διαλύουμε στο χλιαρό νερό και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

    Σε ένα μεγάλο μπολ  ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε και το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με μια ρηχή κουτάλα, ρίχνοντας σταδιακά και το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Το βάζουμε στο ψυγείο και τα ψήνουμε την άλλη μέρα. 

    Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Xωρίζουμε τη ζύμη σε 2 - 3 μέρη και τα πλάθουμε σε φραντζόλες. Τις βάζουμε σε μακρόστενες ή στρόγγυλες φόρμες ή στη λαμαρίνα του φούρνου, σε απόσταση μεταξύ τους (γιατί θα φουσκώσουν), και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε ελαφρώς 3 - 4 παράλληλες γραμμές σε κάθε φραντζόλα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 20 - 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Βάζουμε τις φόρμες ή την λαμαρίνα στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου και τοποθετούμε στο πάτο του φούρνου ένα μεταλλικό μπολ με νερό (για να μας δημιουργήσει υδρατμούς και να γίνει πιο αφράτο το ψωμί μας) και ψήνουμε για περίπου 45 - 50 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφένια κόρα.

    Βγάζουμε το ψωμί πολύ προσεκτικά -με μια πετσέτα για να μην καούμε- και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.


    Το αφήνουμε να κρυώσει, το καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και το διατηρούμε στην ψωμιέρα.



Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

 

ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ



Υλικά για 4 άτομα

5 φλάσκες μελιτζάνες

500 γρ. ντομάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια

4 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες

3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

λίγη ζάχαρη

½  ματσάκι  μαϊντανό, ψιλοκομμένο

5 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

2 ντομάτες φέτες 

Ρίγανη ξερή για το σερβίρισμα

Παρασκευή:

Με ένα ίσιο μαχαίρι, κόβουμε στη μέση τις μελιτζάνες και τις χαράζουμε κάθετα σε τρία σημεία την κάθε μελιτζάνα. Τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί φούρνου και τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και θυμάρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμες, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τις μελιτζάνες στην άκρη να κρυώσουν.
Παράλληλα βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ζάχαρη, αλάτι και τα καραμελώνουμε.
Μόλις καραμελώσουν, αδειάζουμε μέσα τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι,ένα ποτήρι νερό και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Όταν είναι έτοιμη η γέμιση, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.


Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη γέμιση, τοποθετούμε πάνω φέτες ντομάτας και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.


ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...