Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

                                    

                       ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ



Υλικά
700 γρμ. μήλα τριμμένα
500 γρμ. φύλλα κρούστα
1 κούπα σπορέλαιο
1 και 1/2 κούπας χυμό μήλου
100 γρμ. καρύδια αλεσμένα
1 και 1/2 κούπας ζάχαρη
1 βανίλια
150 γρμ. σταφίδες
1 μπέικιν πάουντερ
10 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.γ. σόδα φαγητού
1/2 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα κρούστα και ανακατεύουμε καλά να χωριστούν. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός τα φύλλα κρούστας τα κομμένα. Τα ανακατεύουμε όλα καλά, μετά προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα κρούστας και ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε το μίγμα μας σε λαδωμένο ταψί Νο 30εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, στη συνέχεια σκεπάζετε με λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.




Πριν σερβίρουμε αφήνουμε να κρυώσει η πίτας, την κόβουμε σε κομμάτια και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

                      ΣΟΥΣΑΜΕΝΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΡΕΤΣΙΝΑ




Υλικά
1 και 1/2 κούπας σπορέλαιο
(κατά προτίμηση καλαμποκέλαιο)
1 κούπα κρασί λευκό ή ρετσίνα
1 κούπα ζάχαρη
250 γρμ. σουσάμι
700 γρμ. αλεύρι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα

Εκτέλεση
Τοποθετούμε σε μια λεκάνη το σπορέλαιο με την ζάχαρη και το χτυπάμε. Προσθέτουμε το κρασί με τη σόδα και τα υπόλοιπα υλικά. Το αλεύρι προς το τέλος σιγά-σιγά για να είναι μια ζύμη μαλακή που να πλάθεται σε σχήμα στρογγυλό. Πλάθουμε κουλουράκια και τα βουτάμε μετά σε σουσάμι. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.



Ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου.



 

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...