Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

                                                              Λιαστές ντομάτες

Οι λιαστές ντομάτες είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε το απόλυτο αυτό καλοκαιρινό λαχανικό στο τραπέζι μας και στη διατροφή μας το χειμώνα.Η λιαστή ντομάτα είναι ένα ιδιαίτερο τρόφιμο, που αποτελείται από ώριμες κανονικές ντομάτες ή και από άνυδρες ντομάτες (ξεχωριστή ποικιλία ντομάτας, συνήθης σε πολλά νησιά του Αιγαίου Πελάγους), που ξεραίνονται κάτω από τον ήλιο για να εξατμιστεί το νερό που περιέχουν μέσα τους. Τα ντοματάκια χάνουν το 88% του βάρους τους μετά την αποξήρανση, ενώ οι μεγαλύτερες ντομάτες χάνουν το 93%. Για να παραχθεί ένα κιλό λιαστής ντομάτας χρειάζονται γύρω στα 14 κιλά φρέσκιας ντομάτας.

Υλικά:

Ντομάτες ποικιλία Pomodoro - Roma

Αλάτι χοντρό

Σπορέλαιο

(σκόρδο, δάφνη, ρίγανη , κόκκους πιπεριού, καυτερή πιπεριά)






Διαλέγουμε τις ντομάτες  (ώριμες αλλά γερές) και τις πλένουμε καλά .  Τις αφήνουμε να στραγγίξουν . Στρώνουμε ταψιά με χαρτί ψησίματος ή λαδόκολα , τις κόβουμε στα δύο ή σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγάλες και τις απλώνουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, ώστε να μην ακουμπούν η μία στην άλλη. Αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.



Σκεπάζουμε με τούλι και τις βγάζουμε στον ήλιο.Κάθε βράδυ τις βάζουμε μέσα στο σπίτι . Μετά από 1-2 μέρες τις μετακινούμε ελαφρά από τις αρχικές τους θέσεις.Συνήθως χρειάζονται 5-8 μέρες για να αποξηρανθούν ανάλογα τη θερμοκρασία και την ηλιοφάνεια. Γεμίζουμε βάζα με τις ντομάτες , προσθέτουμε το αρωματικό της αρεσκείας μας  και τις καλύπτουμε με σπορέλαιο. Διατηρούνται ένα χρόνο. 

Δοκιμάστε τις λιαστές ντομάτες σαν μεζεδάκι μαζί με παξιμάδι και τυρί, ρίξτε μερικά κομματάκια σε πράσινες σαλάτες και σε σάντουιτς, προσθέστε τις σε γεμιστά, σε πίτες και σε σάλτσες και θα ενθουσιαστείτε με το αποτέλεσμα.


Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

                                                       ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΣΕ ΒΑΖΑ





Κάθε χρόνο αυτή την εποχή, φτιάχνουμε σπιτική σάλτσα ντομάτας σε βάζα, μια παράδοση που κρατάει πάρα πολλά χρόνια και περνάει από τις προηγούμενες στις επόμενες γενιές.
Η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε τη σάλτσα ντομάτας μας ξεκινά μετά το δεκαπενταύγουστο και τελειώνει τέλος Σεπτέμβριου .


Υλικά
5 κιλά ντομάτες ποικιλία Pomodoro - Roma
3 κ.σ. αλάτι
5 κ.σ. ζάχαρη
Βάζα
Καπάκια για βάζα


Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες, τις κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα και τις αλέθουμε στο multi ή με ράβδο. Tις περνάμε από την μηχανή για σάλτσα, για να φύγουν τα σποράκια και η φλούδα. Αν δεν έχουμε το μηχάνημα αυτό, τις περνάμε από ένα μεγάλο σουρωτήρι. Βάζουμε τη σάλτσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσει προσθέτοντας αλάτι και ζάχαρη. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσει.


Όταν φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε αποσύρουμε από την φωτιά και γεμίζουμε με την ζεστη σάλτσα αποστειρωμένα βάζα*. Τα κλείνουμε καλά με το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν τελείως.
*Αποστείρωση βάζων
Σαπουνίζουμε πολύ καλά τα βάζα και τα καπάκια τους. Τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό και τα βουτάμε σε νερό που βράζει πιάνοντάς τα με μια καθαρή λαβίδα για να μην καούμε. Σε λαμαρίνα στρώνουμε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα διπλωμένη στα δύο. Τοποθετούμε τα βάζα και τα καπάκια τους ανάποδα, με το στόμιο να ακουμπάει επάνω στην πετσέτα, και βάζουμε τη λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100° C, για 5-10 λεπτά. Για να μη σπάσει το βάζο από τη διαφορά θερμοκρασίας, θα πρέπει να είναι ζεστό όπως και η σάλτσα .
Tips.
Αφού ανοίξουμε ένα βάζο και δεν χρησιμοποιήσουμε όλη τη σάλτσα, ρίχνουμε λίγο λάδι στην επιφάνεια της και τη βάζουμε στο ψυγείο.


ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...