Λιαστές ντομάτες
Οι λιαστές ντομάτες είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε το απόλυτο αυτό καλοκαιρινό λαχανικό στο τραπέζι μας και στη διατροφή μας το χειμώνα.Η λιαστή ντομάτα είναι ένα ιδιαίτερο τρόφιμο, που αποτελείται από ώριμες κανονικές ντομάτες ή και από άνυδρες ντομάτες (ξεχωριστή ποικιλία ντομάτας, συνήθης σε πολλά νησιά του Αιγαίου Πελάγους), που ξεραίνονται κάτω από τον ήλιο για να εξατμιστεί το νερό που περιέχουν μέσα τους. Τα ντοματάκια χάνουν το 88% του βάρους τους μετά την αποξήρανση, ενώ οι μεγαλύτερες ντομάτες χάνουν το 93%. Για να παραχθεί ένα κιλό λιαστής ντομάτας χρειάζονται γύρω στα 14 κιλά φρέσκιας ντομάτας.
Υλικά:
Ντομάτες ποικιλία Pomodoro - Roma
Αλάτι χοντρό
Σπορέλαιο
(σκόρδο, δάφνη, ρίγανη , κόκκους πιπεριού, καυτερή πιπεριά)
Διαλέγουμε τις ντομάτες (ώριμες αλλά γερές) και τις πλένουμε καλά . Τις αφήνουμε να στραγγίξουν . Στρώνουμε ταψιά με χαρτί ψησίματος ή λαδόκολα , τις κόβουμε στα δύο ή σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγάλες και τις απλώνουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, ώστε να μην ακουμπούν η μία στην άλλη. Αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.
Σκεπάζουμε με τούλι και τις βγάζουμε στον ήλιο.Κάθε βράδυ τις βάζουμε μέσα στο σπίτι . Μετά από 1-2 μέρες τις μετακινούμε ελαφρά από τις αρχικές τους θέσεις.Συνήθως χρειάζονται 5-8 μέρες για να αποξηρανθούν ανάλογα τη θερμοκρασία και την ηλιοφάνεια. Γεμίζουμε βάζα με τις ντομάτες , προσθέτουμε το αρωματικό της αρεσκείας μας και τις καλύπτουμε με σπορέλαιο. Διατηρούνται ένα χρόνο.
Δοκιμάστε τις λιαστές ντομάτες σαν μεζεδάκι μαζί με παξιμάδι και τυρί, ρίξτε μερικά κομματάκια σε πράσινες σαλάτες και σε σάντουιτς, προσθέστε τις σε γεμιστά, σε πίτες και σε σάλτσες και θα ενθουσιαστείτε με το αποτέλεσμα.