Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

                ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

ΥΛΙΚΑ

1,5 κιλό κρέας, σιτεμένος
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ντομάτα κονκασέ
1 φύλλο δάφνης και 4 κόκκοι μπαχάρι
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
2-3 καρότα σε ροδέλες
Μερικά δαμάσκηνα
Αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 φύλλο δάφνης
4 κόκκους μπαχάρι
Λίγη φρέσκια ρίγανη και θυμάρι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ
4-5 μελιτζάνες φλασκιές
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
150 γρ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
1 λίτρο γάλα πλήρες
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
100 γρ. τριμμένο κασέρι
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάρουμε το κρέας ένα 24/ωρο. Το στραγγίζουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και τα μυρωδικά σοτάρουμε και αυτά , σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε νερό να το σκεπάζει. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες, ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα θα πρέπει το αγριογούρουνο μας να έχει μαλακώσει και η σάλτσα να είναι αρκετά παχύρρευστη. Προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα, βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα.
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣΕ: Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε και τις καίμε/ψήνουμε κατ’ ευθείαν σε μάτι κουζίνας ή υγραερίου (καλύτερα), ακουμπώντας τες πάνω στη φωτιά για να καπνιστούν και να πάρουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα.
Κάθε μελιτζάνα θέλει γύρω στα 8-10 λεπτά στο μάτι.Το καλύτερο βέβαια είναι να ψηθούν οι μελιτζάνες στα ξύλα ή στα κάρβουνα όταν έχει φλόγα για να καούν και να καπνιστούν!Αυτό ίσως είναι και το μυστικό της ιδιαίτερης γεύσης. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και μετά, κάτω από τρεχούμενο νερό αφαιρούμε όλο το δέρμα τους ώστε να μείνει μόνον η σάρκα. Αφαιρούμε το καπάκι και απ’ τη σάρκα τα πολλά σπόρια και στη συνέχεια, με καλό μαχαίρι τις ψιλοκόβουμε σε μικρά κομματάκια. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. Βάζουμε το μάτι στο χαμηλό και αρχίζουμε να προσθέτουμε γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να έχετε ένα ομογενοποιημένο μίγμα. Καθώς το μίγμα γίνεται μια παχύρρευστη σάλτσα μπεσαμέλ, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Στο τελείωμα ρίχνουμε και το τριμμένο κασέρι και κλείνουμε τη φωτιά.

Σερβίρισμα: Σε μεγάλη πιατέλα βάζουμε περιμετρικά τον πουρέ και στο κέντρο που έμεινε κενό το αγριογούρουνο με τα δαμάσκηνα.

                   ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ   

                            

ΥΛΙΚΑ

4 μικρά χοιρινά κότσια
1,5 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
2 σκελίδες σκόρδου
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στη μέση
1 φλ. τσαγιού μπύρα
1 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. μουστάρδα
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι- ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C. Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες και τις κόβετε κυδωνάτες . Σε μπολ, βάζετε το μέλι, την μουστάρδα, τη ρίγανη, το ψιλοκομμένο σκόρδο, την μπύρα και λίγο αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Γυρίζετε ένα κότσι ανάποδα, δηλαδή με το κόκαλο προς τα κάτω και το ψαχνό προς τα πάνω. Αλείφετε τα κότσια με λίγο λάδι [με ένα πινέλο], τα αλατοπιπερώνετε και τα βάζετε σε βαθύ ταψί. Προσθέτετε τις πατάτες, τα κρεμμύδια κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα, την μαρινάδα με την μπύρα-μουστάρδα-μέλι που κάναμε και ελαιόλαδο. 


Πασπαλίζετε με αλάτι και με πιπέρι και σκεπάζετε το ταψί πολύ καλά, γύρω γύρω με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο στους 150° C. Ξεσκεπάζετε το φαγητό, ελέγχετε τα υγρά του και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Ξανά σκεπάζετε πολύ καλά το φαγητό με το αλουμινόχαρτο και το ξανά βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε για 2 ώρες και 15 λ, το βγάζετε και ελέγχετε αν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο. [ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται απολύτως από το βάρος του κρέατος].Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, αυξήστε τη θερμοκρασία στους 200° C, ξεσκεπάζετε το φαγητό και το ψήνετε για άλλα 15-20 λ ξεσκέπαστο μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε ζεστό.



Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

             Κέικ με Αποξηραμένα Φρούτα και Χαρουπόμελο



Υλικά

100 γρ. Φρουί Γλασέ διάφορα
100 γρ. Αποξηραμένα φρούτα, τα μεγάλα ψιλοκομμ.
(δαμασκηνά, βερίκοκα, κράνμπερι, σταφίδες)
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
4 αβγά
200 γρ. ζάχαρη καστανή
30 γρ. κονιάκ
100 γρ. χαρουπόμελο
ή 100 γρ. μελί με 3 κ.σ. κακάο
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 κούπα χυμό πορτοκαλί
50 γρ. αμύγδαλα, ελαφρώς θρυμματισμένα
50 γρ. φουντούκια, ελαφρώς θρυμματισμένα
50 γρ. καρύδια, ελαφρώς θρυμματισμένα
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. τζίντζερ
1 βανίλια
1 μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αλευρώνουμε τα Φρουί Γλασέ και τα αποξηραμένα φρούτα μας χρησιμοποιώντας 150 γρ. από το αλεύρι μας και τα αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη, την μαργαρίνη, το κονιάκ ανακατεμένο με την σόδα, το χαρουπόμελο, το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι, τους ξυρούς καρπούς, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, το εκχύλισμα βανίλιας και στο τέλος το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Τα αφήνουμε να χτυπηθούν λίγο και ρίχνουμε και τα αλευρωμένα Φρουί Γλασέ και τα αποξηραμένα φρούτα.
Τα ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Σε μία αλευροβουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα με τρύπα για κέικ ρίχνουμε όλο μας το μείγμα.(μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φόρμα με ότι σχήμα θέλουμε).
Το ψήνουμε για 1-1 ½ ώρα ανάλογος το φούρνο.
Μόλις είναι έτοιμο το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...