ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ
ΥΛΙΚΑ1,5 κιλό κρέας, σιτεμένος
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ντομάτα κονκασέ
1 φύλλο δάφνης και 4 κόκκοι μπαχάρι
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
2-3 καρότα σε ροδέλες
Μερικά δαμάσκηνα
Αλάτι, πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 φύλλο δάφνης
4 κόκκους μπαχάρι
Λίγη φρέσκια ρίγανη και θυμάρι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ
4-5 μελιτζάνες φλασκιές
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
150 γρ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
1 λίτρο γάλα πλήρες
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
100 γρ. τριμμένο κασέρι
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάρουμε το κρέας ένα 24/ωρο. Το στραγγίζουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και τα μυρωδικά σοτάρουμε και αυτά , σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε νερό να το σκεπάζει. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες, ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα θα πρέπει το αγριογούρουνο μας να έχει μαλακώσει και η σάλτσα να είναι αρκετά παχύρρευστη. Προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα, βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα.
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣΕ: Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε και τις καίμε/ψήνουμε κατ’ ευθείαν σε μάτι κουζίνας ή υγραερίου (καλύτερα), ακουμπώντας τες πάνω στη φωτιά για να καπνιστούν και να πάρουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα.
Κάθε μελιτζάνα θέλει γύρω στα 8-10 λεπτά στο μάτι.Το καλύτερο βέβαια είναι να ψηθούν οι μελιτζάνες στα ξύλα ή στα κάρβουνα όταν έχει φλόγα για να καούν και να καπνιστούν!Αυτό ίσως είναι και το μυστικό της ιδιαίτερης γεύσης. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και μετά, κάτω από τρεχούμενο νερό αφαιρούμε όλο το δέρμα τους ώστε να μείνει μόνον η σάρκα. Αφαιρούμε το καπάκι και απ’ τη σάρκα τα πολλά σπόρια και στη συνέχεια, με καλό μαχαίρι τις ψιλοκόβουμε σε μικρά κομματάκια. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. Βάζουμε το μάτι στο χαμηλό και αρχίζουμε να προσθέτουμε γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να έχετε ένα ομογενοποιημένο μίγμα. Καθώς το μίγμα γίνεται μια παχύρρευστη σάλτσα μπεσαμέλ, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Στο τελείωμα ρίχνουμε και το τριμμένο κασέρι και κλείνουμε τη φωτιά.
Σερβίρισμα: Σε μεγάλη πιατέλα βάζουμε περιμετρικά τον πουρέ και στο κέντρο που έμεινε κενό το αγριογούρουνο με τα δαμάσκηνα.