Τρίτη 3 Μαΐου 2022

                                ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΣΕ ΒΑΖΟ



Υλικά

Για κάθε 100 φύλλα
1 βάζο καλά πλυμένο
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή
1/4 κ.γ. ξινό- λεμόν του ζου (κιτρικό οξύ)

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φύλλα από τα κοτσανάκια. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα στραγγίζουμε. Τα τυλίγουμε σφιχτά ανά 5, αφού βάλετε το ένα φύλλο επάνω στο άλλο και τα κάνετε μασούρια. Τα βάζετε στη συνέχεια μέσα σε καθαρά γυάλινα βάζα το ένα δίπλα στο άλλο. Το κάθε βάζο πρέπει να γεμίσει καλά. Ρίχνουμε το αλάτι το λεμόνι και νερό μέχρι να γεμίσει το βάζο (όχι μέχρι επάνω άλλα να καλύπτει τα φύλλα). Αραδιάζετε τα βαζάκια σε ταψί.
Γεμίζετε με νερό μέχρι την μέση του ταψιού και το βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 1 ώρα . Μόλις περάσει η 1 ώρα τα βγάζουμε από το φούρνο και από το ταψί και τα γυρνάμε ανάποδα. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα βάζα, είναι έτοιμα για αποθήκευση.


Κρατάνε πάνω από ένα χρόνο. Όταν τα ανοίξουμε το βάζο δεν χρειάζεται να τα ζεματίσουμε μόνο το ξεπλένουμε λίγο και είναι έτοιμα για να τυλίξουμε τα ντολμαδάκια μας.

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...