Φασόλια ξερά σαλάτα Πιάζ
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ. φασόλια μικρά ξερά
1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
1 καρότο ολόκληρο
2 κλωνάρια σέλινο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
6 ελιές
αγγουράκι ή καρότο τουρσί
⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
¼ φλυτζ. τσαγιού χυμό λεμόνι ή ξύδι
αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
Από βραδύς, μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό που να τα σκεπάζει.
Την άλλη μέρα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα, με μπόλικο κρύο νερό που να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να βράσουν, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι, το καρότο ολόκληρο, το σέλινο και τα βράζουμε για 40' - 45' περίπου, έως ότου να μαλακώσουν, προσέχοντας όμως να μη μας λιώσουν. Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας. Όταν βράσουν, αφαιρούμε το καρότο και το σέλινο, σουρώνουμε τα φασόλια και τ' αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο.
Έπειτα τα βάζουμε σε μπωλ, ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι, τη μισή ποσότητα από τα υπόλοιπα υλικά, και τ᾿ ανακατεύουμε. στολίζουμε τη σαλάτα μας με τα υπόλοιπα υλικά και τελειώνουμε με τις ελιές.