Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

 

                    Φασόλια ξερά σαλάτα Πιάζ



ΥΛΙΚΑ
500 γραμ. φασόλια μικρά ξερά
1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
1 καρότο ολόκληρο
2 κλωνάρια σέλινο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
6 ελιές
αγγουράκι ή καρότο τουρσί
⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
¼ φλυτζ. τσαγιού χυμό λεμόνι ή ξύδι
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Από βραδύς, μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό που να τα σκεπάζει.
Την άλλη μέρα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα, με μπόλικο κρύο νερό που να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να βράσουν, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι, το καρότο ολόκληρο, το σέλινο και τα βράζουμε για 40' - 45' περίπου, έως ότου να μαλακώσουν, προσέχοντας όμως να μη μας λιώσουν. Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας. Όταν βράσουν, αφαιρούμε το καρότο και το σέλινο, σουρώνουμε τα φασόλια και τ' αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο.
Έπειτα τα βάζουμε σε μπωλ, ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι, τη μισή ποσότητα από τα υπόλοιπα υλικά, και τ᾿ ανακατεύουμε. στολίζουμε τη σαλάτα μας με τα υπόλοιπα υλικά και τελειώνουμε με τις ελιές.
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ



Υλικά
100 τεμ. αμπελόφυλλα
3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2,5 φλ. τσ. ρύζι γλασέ
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
Χυμός από 2 λεμόνια
αλάτι- πιπέρι
Πως φτιάχνουμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αρχικά ζεματάμε τα αμπελόφυλλα μας λίγα- λίγα, για 2-3 λεπτά σε βραστό και αλατισμένο νερό.
Έπειτα, με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπωλ με κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε για λίγο σε ένα πιάτο.
Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε την μισή ποσότητα του λαδιού και τα κρεμμύδια μας, τα οποία έχουμε ψιλοκόψει, και τα σοτάρουμε να μαραθούν.
Μέτα από λίγο, προσθέτουμε δυο φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό και το ρύζι, αλάτι-πιπέρι, τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ανακάτεμα, για να δέσουν όλα τα υλικά μαζί και βράζουμε για 4-5 λεπτά ακόμα μέχρι να μην έχει υγρά και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Αμέσως μετά, παίρνουμε κάθε αμπελόφυλλα, βάζουμε στη μέση ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα της γέμισης και το τυλίγουμε.



Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια μας κυκλικά πολύ κοντά το ένα στο άλλο στην κατσαρόλα που έχουμε καλύψει το πάτο με κοτσάνια από τον άνηθο και τον δυόσμο.



Ρίχνουμε από πάνω τους τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο να τα κρατάει και προσθέτουμε νερό να τα καλύπτει.
Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα, από την ώρα που αρχίζει να βράζει,περίπου μέχρι να πιουν το νερό και να βράσει το ρύζι.
Κατεβάζουμε τα ντολμαδάκια από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Συνοδεύουμε με στραγγιστό γιαούρτι.
ΛΑΓΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ


200 gr. αλεύρι κίτρινο σκληρό
400 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
340 ml. νερό
8 gr. μαγιά στιγμής ή 10 gr. φρέσκια μαγιά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη
2-3 κουταλιές νερό
1/2 κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι
Εκτέλεση
Σε ένα μπώλ βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη, 340 ml. χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά. Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα άλευρα κοσκινισμένα και κάνουμε μία λακκούβα, προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς, το αλάτι, το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε πολύ καλά, τουλάχιστον για 10 λεπτά στο χέρι ή σε ζυμωτήριο για 6 περίπου λεπτά.
Η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική, απαλή και να μην κολλάει. Σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνουμε 1 ώρα την ζύμη σε ζεστό μέρος. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο κομμάτια.
Στρώνουμε μία λαδόκολλά σε ταψί και πλάθουμε το ένα κομμάτι της ζύμης μια μακρόστενη, πλατιά, οβάλ και λεπτή λαγάνα.



Με τα δάχτυλά μας κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια πιέζοντας. Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της λαγάνας. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Αφήνουμε τις λαγάνες περίπου 20 λεπτά σε ζεστό μέρος. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο, στους 180° C Κελσίου.
Ψήνουμε την λαγάνα για 30-40 λεπτά.



Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

                   Στριφτή ΝτοματοΤυρόπιτα


ΥΛΙΚΑ

500 γρμ. άσπρο αλεύρι
250 ml γάλα
50 ml νερό
1 κύβο φρέσκια μαγιά ή 1 φακ. ξερή
1 αυγό
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
3 κ.σ. λάδι
1 κ.γ. ξίδι
250 γρ. μαργαρίνη για επικάλυψη

Για το γέμιση:
500 γρμ. φέτα τυρί
2 κονσέρβες ντομάτας κονκασέ στραγγισμένες
ρίγανη
1 αυγό για επικάλυψη
σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε χλιαρό νερό, μαγιά, ζάχαρη, μια κουταλιά αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει για 5 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια τρυπά στη μέση και προσθέτουμε αλάτι, αυγό, λάδι, το ξύδι, τη μαγιά και σιγά σιγά προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη (πασπαλίζουμε με αλεύρι), και την αφήνουμε σκεπασμένη με πανί για 1 ώρα για να διπλασιαστεί. Λιώνουμε τη μαργαρίνη λίγο σε χαμηλή φωτιά για να απλωθεί πιο εύκολα στα φύλλα. Βάζουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και τη χωρίζουμε σε 6 μέρη, από τα οποία πλάθουμε τα μπαλάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.


Από κάθε μπάλα φτιάχνουμε με τον πλάστη ένα φύλλο περίπου 35 εκ. Αλείφουμε με μαργαρίνη, πασπαλίζουμε με τυρί και λίγο ντομάτα κονκασέ, ρίγανη. Κάνουμε το δεύτερο φύλλο και το βάζουμε όπως στο πρώτο, αλείφουμε με μαργαρίνη, μετά τυρί, ντομάτα, ρίγανη και προσθέτουμε από πιάνω ένα φύλλο.
Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες. Τυλίγουμε με τα χέρια μας κάθε λωρίδα σε δύο αντίθετες κατευθύνσεις, σαν σπείρα και την τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα λίγο λαδωμένη.




Τακτοποιούμε τις σπείρες την μία δίπλα στην άλλη. Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και τα αλλά τρία μπαλάκια ζύμης.

Σκεπάζουμε το ταψί με ένα καθαρό πανί και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30-40 λεπτά. Αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού με λίγο γάλα, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και μετά απλώνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη σε κάθε στριφτό μπαστούνι ζύμης.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε ήδη προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Όταν κρυώσει λίγο σερβίρουμε.



ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...