Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

                                                       ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΣΕ ΒΑΖΑ





Κάθε χρόνο αυτή την εποχή, φτιάχνουμε σπιτική σάλτσα ντομάτας σε βάζα, μια παράδοση που κρατάει πάρα πολλά χρόνια και περνάει από τις προηγούμενες στις επόμενες γενιές.
Η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε τη σάλτσα ντομάτας μας ξεκινά μετά το δεκαπενταύγουστο και τελειώνει τέλος Σεπτέμβριου .


Υλικά
5 κιλά ντομάτες ποικιλία Pomodoro - Roma
3 κ.σ. αλάτι
5 κ.σ. ζάχαρη
Βάζα
Καπάκια για βάζα


Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες, τις κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα και τις αλέθουμε στο multi ή με ράβδο. Tις περνάμε από την μηχανή για σάλτσα, για να φύγουν τα σποράκια και η φλούδα. Αν δεν έχουμε το μηχάνημα αυτό, τις περνάμε από ένα μεγάλο σουρωτήρι. Βάζουμε τη σάλτσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσει προσθέτοντας αλάτι και ζάχαρη. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσει.


Όταν φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε αποσύρουμε από την φωτιά και γεμίζουμε με την ζεστη σάλτσα αποστειρωμένα βάζα*. Τα κλείνουμε καλά με το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν τελείως.
*Αποστείρωση βάζων
Σαπουνίζουμε πολύ καλά τα βάζα και τα καπάκια τους. Τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό και τα βουτάμε σε νερό που βράζει πιάνοντάς τα με μια καθαρή λαβίδα για να μην καούμε. Σε λαμαρίνα στρώνουμε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα διπλωμένη στα δύο. Τοποθετούμε τα βάζα και τα καπάκια τους ανάποδα, με το στόμιο να ακουμπάει επάνω στην πετσέτα, και βάζουμε τη λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100° C, για 5-10 λεπτά. Για να μη σπάσει το βάζο από τη διαφορά θερμοκρασίας, θα πρέπει να είναι ζεστό όπως και η σάλτσα .
Tips.
Αφού ανοίξουμε ένα βάζο και δεν χρησιμοποιήσουμε όλη τη σάλτσα, ρίχνουμε λίγο λάδι στην επιφάνεια της και τη βάζουμε στο ψυγείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...