Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

                         Ρεβανί παραδοσιακό με ινδοκάρυδο



Το ρεβανί γνωστό κι ως ριβανί, είναι παραδοσιακό γλύκισμα της Μέσης Ανατολής, γνωστό στην ελληνική και αρμένικη κουζίνα και ως σάμαλι. Παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι. Το ρεβανί της Βέροιας είναι παραδοσιακό γλυκό της πόλης και έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα. Στην νότια Ελλάδα κυρίως μπορεί να το συναντήσει κανείς και ως ραβανί.
Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία, φέροντας το ίδιο όνομα με τα ελληνικά (revani), στον Αραβικό κόσμο όπου αποκαλείται μπασμπούσα, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειο φέροντας διάφορα ονόματα. Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένη καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με καϊμάκι (παγωτό).




Για το ρεβανί
4 αυγά
2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ. αλεύρι
1 φλ. γιαούρτι
1 φλ. σπορέλαιο
1 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. ινδοκάρυδο
1 μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
2 κ. σούπας ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι
3 φλ. ζάχαρη
3 και 1/2 φλ. νερό
2 φλούδες λεμονιού

Εκτέλεση
Σ΄ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, ινδοκάρυδο και την βανίλια.
Σ΄ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το σπορέλαιο στο μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το ινδοκάρυδο και το ξύσμα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C , για 45 λεπτά περίπου.
Μόλις βάλουμε το γλυκό στο φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού και το αποσύρουμε.
Όταν βγάλουμε το ρεβανί από το φούρνο το περιχύνουμε προσεκτικά με το σιρόπι. Πρέπει να ρουφήξει όλο το σιρόπι για να διπλασιαστεί.
Αφού κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο!
Σερβίρεται με παγωτό!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...