Πασχαλινό Τσουρέκι
Υλικά για το προζύμι
500 γρμ. αλεύρι
500 γρμ. χλιαρό νερό
100 γρμ. μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
Υλικά
1.600 γρμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
ή 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια και 600 γρμ. αλεύρι γ.χ.
500 γρ. γάλα
700 γρ. ζάχαρη
350 γρ. βούτυρο αγελαδινό
6 αυγά χτυπημένα
½ κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουτ. σούπας μαστίχα, κοπανισμένη
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1 αυγό για το άλειμμα
1 κουτ. σούπας σουσάμι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1) Σε ένα μπολ και προσθέτω θρυμματισμένη τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς και προσθέτουμε το αλεύρι και μια πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύω ξανά και αφήνω το μίγμα της μαγιάς σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει για 30 λεπτά.
ΒΗΜΑ 2)Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω το γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ανακατεύω καλά και ζεσταίνω το μίγμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
ΒΗΜΑ 3) Αλέθω σε Multi την μαστίχα με λίγο απο την ζάχαρη. Σε τρίφτη ξύνω την φλούδα από ένα πορτοκάλι.
ΒΗΜΑ 4)Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνω όλο το αλεύρι και κάνω μια λακούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε την μαστίχα, μαχλέπι και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Ρίχνω το μίγμα της μαγιάς .
ΒΗΜΑ 5)Ρίχνω στη λεκάνη και τα αυγά και συνεχίζω το ζύμωμα προσθέτουμε το μίγμα βούτυρο-ζάχαρη-γάλα (να είναι χλιαρό). Ζυμώνω καλά όλα τα υλικά.
ΒΗΜΑ 6)Η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε σφιχτή, ούτε μαλακή. Αν θεωρήσω ότι είναι περισσότερο μαλακή απ’ όσο πρέπει, προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα.
ΒΗΜΑ 7)Όταν τελειώσω με το ζύμωμα, σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει (2 ώρες).
ΒΗΜΑ 8)Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
ΒΗΜΑ 10)Τις αφήνω πάλι για ½ ώρα περίπου.
ΒΗΜΑ 11)Τέλος, τις αλείφω με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζω με το σουσάμι .
ΒΗΜΑ 12)Ψήνω για 45-50 λεπτά έχοντας κατά νου να τις σκεπάσω μόλις πάρει χρώμα για να μη μου αρπάξουν.
Τις βγάζω από το φούρνο και τις αφήνω να κρυώσει τελείως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου