Σάμαλι νηστίσιμο
Υλικά συνταγής
Για το σάμαλι:
1 1/2 κουπα σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 κουπα σιμιγδάλι χονδρό
1 κούπα χυμό πορτοκαλί
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπας ανθρακούχα πορτοκαλάδα
1 κούπα καλαμποκέλαιο
1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
1 λεμονιού το ξύσμα
1 καψουλίτσα βανίλιας
ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού
αμύγδαλα ασπρισμένα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
1 λεμονιού το χυμό
1 κ.γ. σαλέπι σκόνη (προαιρετικά)
1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
1 λεμονιού το ξύσμα
1 καψουλίτσα βανίλιας
ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού
αμύγδαλα ασπρισμένα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
1 λεμονιού το χυμό
1 κ.γ. σαλέπι σκόνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Λαδώνετε ένα ταψί 30-32 εκ. ανάλογα με το πάχος του γλυκού που επιθυμείτε και το αφήνετε στην άκρη.
Για το σάμαλι: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε όλα τα στερεά υλικά και στο τέλος, προσθέτετε, σιγά σιγά το χυμό ανακατεμένο με την ανθρακούχα πορτοκαλάδα και το καλαμποκέλαιο, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να απορροφούν και ενσωματωθούν πλήρως.
Ρίχνετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί και στρώνετε ισομερώς την επιφάνειά του με μια σπάτουλα ώστε να είναι λεία και ομοιόμορφη. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη το ταψί και το αφήνετε στην άκρη για 1 τουλάχιστον ώρα να απορροφήσει το σιμιγδάλι τα υγρά.
Σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς φούρνο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.
Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρολίτσα και τα βράζετε για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού. Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το σιροπιάζετε αμέσως με το χλιαρό σιρόπι με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού. Το αφήνετε να “πιεί” όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου