Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

                               ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ


Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1 κιλό πατάτες
750 γρμ. μανιτάρια φρέσκα ή δυο μεγάλες κονσέρβες
3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή
1/2 κούπα σάλτσα ντομάτα
2 κ.σ. τοματοπελτές
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού πλιγούρι
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1/2 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
λάδι για το τηγάνισμα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά τριμμ.
αλάτι και πιπέρι
Για την κρέμα
5 φλυτζάνια τσαγιού νερό με λίγο ζωμό λαχανικών
3/4 φλιτζάνι τσαγιού νιφάδες πατάτας για πουρέ
1/2 φλιτζάνι λάδι
3/4 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
κίτρινο τυρί νηστίσιμο
αλάτι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο άσπρο πιπέρι
Πώς το κάνουμε:
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε κρύο νερό με άλάτι, για να φύγει η πικρίλα τους.
Τις στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.
Τις στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο ζάχαρη. Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά . Καθαρίζουμε τις πατάτες τις πλένουμε και τις κόβουμε φέτες. Και τις τηγανίζουμε σε λάδι ελαφρά και τις τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να βγάλουν το λάδι τους.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Καβουρδίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το σκόρδο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα τα καβουρδίζουμε και αυτά και προσθέτουμε τον πελτέ και τη ντομάτα. Στο τέλος το πλιγούρι, αλάτι πιπέρι, λίγο ζάχαρη και το νερό . Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τραβήξει τα υγρά του. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό.



Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές γαλέτα. Στρώνουμε τις πατάτες προσθέτουμε την γέμιση με τα μανιτάρια μετά τις μελιτζάνες. Ετοιμάζουμε την κρέμα ώς εξής:
Βράζουμε το νερό με το ζωμό λαχανικών και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τις νιφάδες της πατάτας σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά και αφήνουμε το μίγμα να μείνει.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει το αλεύρι ξανθό χρώμα (5 λεπτά περίπου). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα της πατάτας Ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει και προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και λίγο τυρί νηστίσιμο.



Την ανακατεύουμε καλά και την απλώνουμε στο φαγητό.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και τυρί νηστίσιμο ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει από πάνω.
Καλή επιτυχία !!!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Υλικά 1 συκωταριά, πνευμόνια και εντεράκια 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσ...