Υλικά
100 τεμ. αμπελόφυλλα
3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2,5 φλ. τσ. ρύζι γλασέ
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
Χυμός από 2 λεμόνια
αλάτι- πιπέρι
Πως φτιάχνουμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αρχικά ζεματάμε τα αμπελόφυλλα μας λίγα- λίγα, για 2-3 λεπτά σε βραστό και αλατισμένο νερό.
Έπειτα, με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπωλ με κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε για λίγο σε ένα πιάτο.
Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε την μισή ποσότητα του λαδιού και τα κρεμμύδια μας, τα οποία έχουμε ψιλοκόψει, και τα σοτάρουμε να μαραθούν.
Μέτα από λίγο, προσθέτουμε δυο φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό και το ρύζι, αλάτι-πιπέρι, τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ανακάτεμα, για να δέσουν όλα τα υλικά μαζί και βράζουμε για 4-5 λεπτά ακόμα μέχρι να μην έχει υγρά και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Αμέσως μετά, παίρνουμε κάθε αμπελόφυλλα, βάζουμε στη μέση ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα της γέμισης και το τυλίγουμε.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια μας κυκλικά πολύ κοντά το ένα στο άλλο στην κατσαρόλα που έχουμε καλύψει το πάτο με κοτσάνια από τον άνηθο και τον δυόσμο.
Ρίχνουμε από πάνω τους τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο να τα κρατάει και προσθέτουμε νερό να τα καλύπτει.
Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα, από την ώρα που αρχίζει να βράζει,περίπου μέχρι να πιουν το νερό και να βράσει το ρύζι.
Κατεβάζουμε τα ντολμαδάκια από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Συνοδεύουμε με στραγγιστό γιαούρτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου